Δήμος Πωγωνίου

Διαχειριστής

Διαχειριστής

Ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους ένδοξους αγώνες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης παρακολούθησαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, το Δήμο Πωγωνίου και το Πολιτιστικό Εργαστήρι Κόνιτσας.

Το Αφιέρωμα με τίτλο «Μνήμες Ελευθερίας… Γένους Ελληνικού» είναι μία παραγωγή του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κόνιτσας με στόχο, όπως τόνισε η Πρόεδρός του κ. Λάκκα Δήμητρα, την απόδοση τιμών στους ήρωες και την ανάδειξη της Ηπείρου.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστάσιος Γιούνης στον χαιρετισμό του έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορικότητα της περιοχής επισημαίνοντας ότι χωριά του Δήμου Πωγωνίου κατέχουν ξεχωριστή θέση στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας και συνεχάρη το Πολιτιστικό Εργαστήρι Κόνιτσας για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

«Το Δελβινάκι, η ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου, κατέχει ξεχωριστή θέση σε αυτές τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας με πολλούς  Δελβινακιώτες να γίνονται μέλη της Φιλικής Εταιρείας και 100 άντρες να πολεμούν με γενναιότητα κι αυταπάρνηση. Παράλληλα, από τα Δολιανά κατάγονταν ο Γεώργιος Γεννάδιος ενώ ο Μάρκος Μπότσαρης εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Κακόλακκο. Ο καθένας μόνος και όλοι μαζί έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να υψωθεί η ελληνική ψυχή και να αντιμετωπίσει το ζυγό της σκλαβιάς. Το τηλεοπτικό αφιέρωμα που παρακολουθούμε σήμερα έχει σκοπό να μας υπενθυμίσει τον ιερό αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας και να σας γεμίσει µε υπερηφάνεια, αισιοδοξία, ελπίδα και δύναµη για το µέλλον. Γιατί όπως είχε πει ο  Λόρδος Βύρων: «Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό»» σημείωσε.

Χαιρετισμό απεύθυναν  επίσης ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος, ο Αντισυνταγματάρχης ε.α. και μέλος του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κόνιτσας κ. Αθανάσιος Λάκκας και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου κ. Μίλτος Μάστορας ενώ τη εκδήλωση παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πωγωνίου κ. Σταύρος Βιρβίλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα των αμβυκούχων - αμπελοκαλλιεργητών και στα δίκαια αιτήματά τους.

Ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την επίμαχη διάταξη, η οποία στρέφεται κατά των διήμερων αποσταγματοποιών και να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα που έχουν καταθέσει οι σύλλογοι αμβυκούχων πανελλαδικά ζητώντας:

 1. Το δικαίωμα στην ονομασία του προϊόντος που παράγουν σε Τσίπουρο ή Τσικουδιά, όπως είναι ιστορικά και πρακτικά ορθό και όχι σε «Προϊόν Διήμερων Αποσταγματοποιών», όπως προτείνεται.
 2. Την διατήρηση του ΕΦΚ στα 0,59 λεπτά από την απίστευτη αύξηση στο 1,48 που προτείνει το νομοσχέδιο.
 3. Το δικαίωμα απόσταξης καθ’ όλη τη διάρκεια της αποσπασματικής περιόδου κι όχι μόνο για οκτώ (8) 24ωρα.
 4. Τη δυνατότητα να αποστάζονται τα στέμφυλα μαζί με χυμό (σύζουμο) .
 5. Να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τσίπουρου με συγκεκριμένες τιμές ορίων.
 6. Την ένταξη του τσίπουρου και του κρασιού στην κατηγορία των προϊόντων οικοτεχνίας, προκειμένου να μπορούν οι μικροί παραγωγοί να διαθέτουν στην ανοιχτή αγορά τα προϊόντα τους.

 

Το 1917 με μια ιστορική απόφαση ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε το δικαίωμα στους αμπελοκαλλιεργητές να παράγουν Τσίπουρο. Το προϊόν αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα συμπλήρωμα της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών και έτσι πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται, διατηρώντας πρώτα απ όλα την παραδοσιακότητά του, αλλά και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιδιώκεται η εξόντωση των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και αποσταγματοποιών, η παράδοση του εθνικού παραδοσιακού προϊόντος στα μεγάλα οινοποιεία και αποσταγματοποιεία, η αύξηση της τιμής του προϊόντος στην αγορά και στον καταναλωτή σε ίδιες τιμές με τα εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά

Το κράτος μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει το παραδοσιακό τσίπουρο και τους αγρότες που το παράγουν ελέγχοντας και το προϊόν και την αγορά.

Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στους Βουλευτές Νομού Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην Περιφερειακή ‘Ένωση Δήμων Ηπείρου και στους Δημάρχους Νομού Ιωαννίνων.

 

 

                                     ΤΟ Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 10:13

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 12 το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Πωγωνίου.

Η ημερήσια διάταξη επισυνάπτεται.

Κατά το διάστημα 22/02/2021 – 11/04/2021 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Θεαίτητος», ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής μη τυπικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης ενηλίκων, του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Το πρόγραμμα «Θεαίτητος» έχει στόχο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων σχετικών με την επιστήμη της διατροφής, της άσκησης και γενικότερα με τις επιστήμες υγείας, μέσα από μαθήματα που φέρουν την υπογραφή διακεκριμένων Καθηγητών και επιστημόνων.

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιούνται είναι:

 • Βασικές Αρχές Διαχείρισης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων
 • Βασικές Αρχές Αθλητικής Διατροφής
 • Εργογόνα Συμπληρώματα για Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης
 • Ανάλυση Ιατροβιολογικών Δεδομένων με τη Χρήση του Στατιστικού Προγράμματος SPSS
 • Βασικά Θέματα Διατροφής του Ανθρώπου
 • Ειδικά Θέματα Διατροφής και Άσκησης στην Παιδική Ηλικία
 • Στρατηγικές Πρόληψης και Διαχείρισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

 

Οι εκπαιδευόμενοι, μέσα από την παρακολούθηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιημένη γνώση και κατάρτιση σε θέματα που άπτονται των επιστημών υγείας, καθώς και να καλλιεργήσουν δεξιότητες και ικανότητες στον ευρύτερο τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο

 

Οι εκλεγέντες κατά τις αρχαιρεσίες της Οµοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου στις εκλογές της 13ής Μαρτίου 2022, για την ανάδειξη της Διοίκησης και των οργάνων της, συνήλθαν την 15η Μαρτίου 2022 στα γραφεία της και µετά από πρόσκληση του πλειονοψηφήσαντος Συμβούλου Άρμπυρου Γρηγορίου για τη σύστασή τους σε σώµα.

Μετά από µυστική ψηφοφορία το Δ.Σ. έχει ως εξής:

 

 1. Πρόεδρος: ΑΡΜΠΥΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΒΗΣΣΑΝΗ
 2. Α΄ Αντιπρόεδρος: ΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,                  ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ
 3. Β΄ Αντιπρόεδρος: ΔΡΑΓΟΤΙΝΛΗΣ ΘΩΜΑΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ
 4. Γεν. Γραµµατέας: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΛΟΥΙΖΑ, ΛΑΒΔΑΝΗ
 5. Ταµίας: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ ΟΛΓΑ, ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ
 6. Ειδ. Γραµµατέας: ΠΑΠΠΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΜΑΝΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
 7. Μέλος : ΛΙΑΓΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΚΕΡΑΣΟΒΟ
 8. Μέλος: ΚΟΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,  ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑ
 9. Μέλος: ΠΑΥΛΟΥ ΒΙΒΗ, ΨΗΛΟΚΑΣΤΡΟ
 10. Μέλος: ΛΙΤΟΥ ΟΛΓΑ, ΤΕΡΙΑΧΙ
 11. Μέλος: ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,                         ΞΗΡΟΒΑΛΤΟ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

 1. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΕΡΑΣΟΒΟ
 2. ΚΟΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ
 3. ΜΠΟΥΝΤΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ

Εκ της Γραµµατείας

 

 

Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης έτους 2021 για τον οικισμό Άνω Παρακαλάμου με εξόφληση έως 30-4-22.

Οι εκλεγέντες κατά τις αρχαιρεσίες του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου στις εκλογές της 13 Μαρτίου 2022 , για την ανάδειξη του νέου ΔΣ ,συνήλθαν την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 στο γραφείο του συλλόγου και η σύσταση του ΔΣ είναι η εξής :


1.Πρόεδρος: Μάνης Γεώργιος
2.Αντιπρόεδρος: Ντόντης Σπύριδων
3.Γραμματέας: Βικτώρια-Ελένη Ζυγούνα
4.Ταμίας: Ντεμίρης Γεώργιος
5.Μέλος: Πότσης Κωνσταντίνος
6.Μέλος: Γραμμόζης Γεώργιος
7.Μελος: Φούκη Αγγελική
8.Αν.Μελος: Χαλατζούκας Αντώνης
9.Αν.Μελος: Γκορίτσας Παναγιώτης

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ :
1.Mεντής Κωνσταντίνος
2.Καραμάνης Ευάγγελος
3.Τζιόγκας Νικόλαος

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 08:42

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνεδριάζει την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 και ώρα 6:30μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Δελβινακίου, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid 19.

 

 

Ημερήσια διάταξη:

 1. Έγκριση έκθεσης πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου,  Β΄ εξαμ. 2021.
 2. Έγκριση  1ης  αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους  2022.
 3. Έγκριση 1ης κατανομής  ΣΑΤΑ έτους 2022.
 4. Έγκριση μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 – 26, του Δήμου Πωγωνίου.
 1. Καθορισμός αμοιβής πληρεξούσιου Δικηγόρου.
 2. Αδυναμία εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού παρόδιας βλάστησης, δασικών Δρόμων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, με ιδία μέσα.
 1. Έγκριση έναρξη μίσθωσης Δημοτικού ακινήτου στην Κοιν/τα Καστάνιανης.
 2. Αντικατάσταση μέλους Επιτροπής  Προστασίας Δημοτικής περιουσίας, Στη  Δ.Ε.  Άνω Πωγωνίου.
 3. Επί αιτήσεως Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου.
 4. Κατ’ αρχήν απόφαση για την ονομασία της Κεντρικής Πλατείας Ρεπετίστας.
 5. Επί αιτήσεων δημοτών, για έγκριση παροχών ύδρευσης εκτός οικισμού.
 6. Έγκριση παράτασης μίσθωσης Δημοτικού ακινήτου στην Κοιν. Μαζαρακίου.
 7. Κατανομή επιχ/σης ΥΠ.ΕΣ. , για  COVID-19.
 8. Τροποποίηση κανονιστικής απόφασης, περί παραχώρησης χρήσης Κοινόχρηστων χώρων.

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΓΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΩΝ(ΘΕΣΗ ΑΓΙΟΥΣ) ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΡΡΑΧΗΣ(ΘΕΣΕΙΣ ΝΗΣΙΑ-ΛΟΓΓΟΣ-ΑΝΩ ΛΟΓΓΟΣ & ΚΑΤΩ ΛΟΓΓΟΣ) ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιγραφή των   εκτάσεων :

 1. Ποτιστικός αγρός εκτάσεως 10,5 στρεμ. στη θέση «Αγιούς» της Κοινότητας Κάτω Ραβενίων.
 2. Ποτιστικός αγρός εκτάσεως 71,792 στρεμ. στη θέση «Νησιά» της Κοινότητας Χρυσόρραχης.
 3. Ποτιστικός αγρός εκτάσεως 105 στρεμ. στη θέση «Λόγγος» της Κοινότητας Χρυσόρραχης.
 4. Ποτιστικός αγρός εκτάσεως 86,282 στρεμ. στη θέση «Άνω Λόγγος» της Κοινότητας Χρυσόρραχης.
 5. Ποτιστικός αγρός εκτάσεως 80 στρεμ. στη θέση «Κάτω Λόγγος» της Κοινότητας Χρυσόρραχης.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι, στις 30 Μαρτίου του έτους 2022 ημέρα Τετάρτη από ώρα 10:00 π.μ. για τον αγρό Κάτω Ραβενίων στη θέση Αγιούς, 10:10 π.μ. τον αγρό Χρυσόρραχης στη θέση Νησιά , 10:20 π.μ. τον αγρό Χρυσόρραχης στη θέση Λόγγος, 10:30 π.μ. τον αγρό Χρυσόρραχης στη θέση Άνω Λόγγος και  10:40 π.μ. τον αγρό Χρυσόρραχης στη θέση Κάτω Λόγγος, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής που ορίστηκε με τις α)158/21 (ΑΔΑ: Ψ63ΓΩ1Ω-ΦΨ9) Α.Δ.Σ  και β) 13/22 (ΑΔΑ:90ΞΞΩ1Ω-77Υ) Α.Δ.Σ  και μπορεί να συμμετάσχουν  σε αυτήν οι δημότες κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου.

Αν οι δημοπρασίες δεν φέρουν αποτέλεσμα, επαναλαμβάνονται και μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτές οποιοσδήποτε, στις 6/04/2022 ημέρα Τετάρτη και ώρες αντίστοιχες με τις πρώτες δημοπρασίες στον ίδιο χώρο και ενώπιον της ίδιας επιτροπής.

Λήξη προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών –προσφορών συμμετοχής στην επιτροπή: ώρα 10:00π.μ.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 10:31

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνεδριάζει την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 και ώρα 12 το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Πωγωνίου.

Η ημερήσια διάταξη επισυνάπτεται.

Βρίσκεστε εδώ: Home Εποπτευόμενοι φορείς Διαχειριστής