Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022» που αποτίουν φόρο τιμής στους Ήρωες του έπους του ’40.
Στα χώματα όπου γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες του Έπους και που δέχτηκαν το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης τελέστηκε το πιο ιερό μνημόσυνο στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μνημείο του Μαχητή την ώρα που «έσκιζαν» τους ουρανούς δύο μαχητικά αεροσκάφη. Στο σημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και τοπογραφική ενημέρωση από Αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ερμηνεία επετειακού τραγουδιού από τη Στρατιωτική Μπάντα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε oεκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Στέφανος Κωλλέτας.
Προηγήθηκε χαιρετισμός από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κων/νο Καψάλη που καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό, τους εκλεκτούς καλεσμένους αλλά και τους παρευρισκόμενους με ένα απόσπασμα από τη μαρτυρία του Άγγελου Τερζάκη όπως καταγράφεται στο βιβλίο του «Η εποποιία του 40-41».
Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην ψυχή των ηρώων και στη θυσία τους κι ανέφερε το πάγιο αίτημα του Δήμου Πωγωνίου να γίνεται στο Καλπάκι ο επίσημος εορτασμός της Επετείου του «ΌΧΙ». «Είναι τούτα τα χώματα, προπάντων για μας που κατοικούμε εδώ, μία βαριά κληρονομιά και μία Ιερή παρακαταθήκη που μας θυμίζουν το Ιερό χρέος μας στη γενιά εκείνη του ’40. Είναι χρέος μας να τιμούμε τη μνήμη τους σε τούτα τα ιστορικά χώματα. Και με την ευκαιρία της επίσκεψής σας Κύριε Πρωθυπουργέ, επαναφέρουμε και πάλι το αίτημά μας, το αίτημα της κοινωνίας της Ηπείρου και του Πωγωνίου, ο κύριος εορτασμός της Επετείου του «ΟΧΙ» να γίνεται εδώ στο Καλπάκι, στα ιστορικά χώματα όπου γράφτηκε το Έπος του ’40».
Παράλληλα, ο Καψάλης αναφέρθηκε στο χρέος ανάδειξης των ιστορικών χώρων και των πεδίων μαχών ώστε τα μνημεία που θυμίζουν εκείνη την ένδοξη περίοδο να αποτελέσουν τόπο προσκυνήματος και μνήμης. «Ο Δήμος Πωγωνίου ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια τη Δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας που περιλαμβάνει:
- Επέκταση του Πολεμικού Μουσείου με την κατασκευή και νέου κτιρίου
- Ανάδειξη του Στρατηγείου Κατσιμήτρου και των Θέσεων Μαχών όπως τα Χαρακώματα, τα Πολυβολεία και οι Κρύπτες.
- Κατασκευή Μνημείου Πεσόντων – Κενοτάφειο το οποίο σύντομα δημοπρατείται σε χώρο 20στρεμμάτων στη θέση «Βουρλιάσος».
Το Μνημείο θα περιλαμβάνει ονομαστικά όλους τους πεσόντες του ’40, συνολικά 13.976 ονόματα, από τους οποίους οι 8.000 παραμένουν άταφοι, πρόχειρα θαμμένοι διάσπαρτα στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και περιμένουν να κάνουμε το ιερό καθήκον μας να ανευρεθούν τα οστά τους και να ενταφιαστούν με ανάλογες τιμές και σεβασμό, όπως επιτάσσουν οι θρησκευτικές και εθνικές μας παραδόσεις» κατέληξε ευχαριστώντας τη Βουλή των Ελλήνων και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Κων/νο Τασούλα για την στήριξη και την οικονομική συνδρομή ώστε να γίνει πράξη το όραμα του Δήμου για τη δημιουργία του Μνημείου.
Στην ιστορική σημασία ανέγερσης του Μνημείου αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι δράσεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίησή του. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ώστε το Καλπάκι να μη μείνει μία απλή ανάμνηση αλλά μία παντοτινή μνήμη. Θα δρομολογήσουμε όλες τις δράσεις ώστε να ανεγερθεί το Πάρκο Ιστορίας και το Κενοτάφειο για τους περίπου 14.000 ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η ιστορία. Το Καλπάκι αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς εκπέμποντας αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες» σημείωσε.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία αλλά και στις συνεχείς απειλές της Τουρκίας συνδέοντας το «ΌΧΙ» με τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις: «Αυτό το ΌΧΙ που είναι χαραγμένο στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά και σήμερα απευθύνεται σε έναν άλλον εισβολέα, τη Ρωσία, που καταπατά το διεθνές δίκαιο παραβιάζοντας τα σύνορα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Το ΌΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή, ειδικά όταν προέρχεται από χώρες που όσο υψώνουν τη ρητορική τους τόσο βυθίζονται στη δικιά τους απομόνωση. Οι θέσεις μας απέναντι στην Τουρκία είναι σταθερές. Στη επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ομάδες αναβιωτών από την Ελλάδα και την Ιταλία, παιδιά από την «Κιβωτό του κόσμου» καθώς και άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κων/νος Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, οι Βουλευτές του Νομού, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κων/νος Σκούμας, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, λοιπές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και πυροσβεστικό σώμα, Δήμαρχοι, ο Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, φορείς και σύλλογοι καθώς και πλήθος κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» πραγματοποιούνται ανελλιπώς από το 1995 και φέτος είναι η πρώτη φορά που τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις ο Πρωθυπουργός της χώρας, στον οποίο προσφέρθηκε, από τον κ. Καψάλη, ένας ασημένιος δίσκος με το έμβλημα του Δήμου.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου τιμήθηκε το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων κι ομιλίες στο Χάνι Δελβινακίου και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
*Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Μάνη