Μέλος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες αποτελεί πλέον ο Δήμος Πωγωνίου που διαθέτει στα όριά του τις λίμνες «Ζαραβίνα» και «Ντοβρίτσι» (Ριαχόβου).
Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμνών, πάντα στα πλαίσια που ορίζει η περιβαλλοντική ευαισθησία, αποτελεί κύριο σκοπό για το Δήμο Πωγωνίου που χαρακτηρίζει τις δύο λίμνες ως «θησαυρούς» που πρέπει να προφυλαχθούν και συγχρόνως να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό.
Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:
- Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση λιμνών και περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.
- Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Χάρτη καταγραφής Χλωρίδας, Πανίδας και Δρυμών.
- Η δημιουργία Ευρωπαϊκού χάρτη λιμνών.
- Η Έρευνα – Εκπαίδευση πολιτών και φορέων για την ποιότητα και την χρήση των υδάτινων πόρων.
- Η Έρευνα – Εκπαίδευση /Τηλεκπαίδευση Πολιτών και Φορέων για την ποιότητα και τη χρήση των Υδάτινων Πόρων.
- Η Πράσινη Ανάπτυξη.
- Η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνείδησης,
- Η καθιέρωση Βραβείου Ορθής Διαχείρισης των Λιμνών.
Λίμνη «Ζαραβίνα»
Η λίμνη «Ζαραβίνα» ή «Νιζερός» αποτελεί ένα φυσικό στολίδι που περιβάλλεται από λόφους και βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τα Γιάννενα με την Κακαβιά.
Αποτελεί μία από τις βαθύτερες φυσικές λίμνες της χώρας, με βάθος σχεδόν 31,5 μέτρα. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό με περίμετρο 2,2 χλμ. και έκταση που φτάνει τα 285 στρέμματα. Πρόκειται για μία ανοικτού τύπου καρστική λίμνη που τροφοδοτείται με νερό από επιφανειακές και από υπόγειες πηγές, αλλά και με τα νερά που κατεβαίνουν από τους χειμάρρους Θειαφόλακκο, Βοϊδίτσα και Λάκκο Παναγιάς.
Γύρω από τη Ζαραβίνα υπάρχουν πολλά βαλτοτόπια, επιφανειακές πηγές και ρέματα. Η γέννηση της ανάγεται στη εποχή του Πλειστόκαινου και διακρίνεται για το μεγάλο βάθος σε σχέση με το μέγεθος της που φτάνει τα 31,5 μέτρα και την μορφή του βυθού της που προσομοιάζει με έναν ανεστραμμένο κώνο. Η Ζαραβίνα μάλιστα κατατάσσεται ως πέμπτη στη σειρά των βαθύτερων φυσικών λιμνών της χώρας μας μετά την Τριχωνίδα, το Ζηρού, τη Βεγορίτιδα και την Αμβρακία. Αυτό το βάθος είχε δημιουργήσει και διάφορους θρύλους στη λαϊκή παράδοση της περιοχής.
Ο Γάλλος διπλωμάτης και περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι οι ντόπιοι πίστευαν ότι η Ζαραβίνα δεν είχε βάθος και ρούφαγε ότι έπλεε σε αυτήν.
Λίμνη « Ντοβρίτσι»
Λίγο πριν το χωριό Ριάχοβο, σε μία μαγευτική τοποθεσία μέσα σε ένα μοναδικό δρυοδάσος., βρίσκεται η λίμνη Ντοβρίτσι.
Η λίμνη του Ριαχόβου είναι μικρή, με έκταση γύρω στα 45 στρέμματα, στολίζει διακριτικά το τοπίο και δίνει τη δική της γαλάζια πινελιά στο πράσινο του αξιόλογου αυτού τόπου.
Το σχήμα της είναι τετράγωνο, με μία μικρή υδάτινη εξοχή προς τα βόρεια και φιλοξενεί καλαμώνες και μία μικρή παραλία, ενώ στολίδι της είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται στη μέση και αποτελεί καταφύγιο για πολλά και σημαντικά είδη παρυδάτιων πουλιών. Στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη της περιοχής σχηματίζεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος πιο κάτω από τη λίμνη, γεμάτος καλαμώνες.
Πάνω από τη λίμνη σχηματίζονται δύο μικρές λιμνούλες με νούφαρα, ως συνέχεια του υδροφόρου συστήματος της περιοχής.