Με κάθε σεβασμό τιμήθηκε σήμερα, 76 χρόνια την αιματηρή επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων, η μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν στο Κεφαλόβρυσο.
Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου και διοργανώθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοβρύσου και το Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης χαρακτήρισε το ολοκαύτωμα Κεφαλοβρύσου μελανή σελίδα στην ιστορία και τόνισε μεταξύ άλλων: «Συμπληρώνονται σήμερα 76 χρόνια από την ημέρα που το όμορφο, ήρεμο και ειρηνικό Κεφαλόβρυσο δοκίμασε την εκδικητική μανία και το καταστροφικό μένος του Γερμανικού στρατού. Οι Κεφαλοβρυσίτες ανέβηκαν το δικό τους Γολγοθά και έγιναν ήρωες για όλους μας. Μέσα στην φρίκη και την απόγνωση, έθαψαν τους νεκρούς τους και ξεκίνησαν από το μηδέν να αναστήσουν ξανά το χωριό τους. Αντιπάλεψαν τα μύρια δεινά που έφερε το μεγάλο φονικό και μας δίδαξαν τις αξίες της απλής ζωής. Δυστυχώς το ολοκαύτωμα παραμένει μία τραγωδία δίχως κάθαρση αφού ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο πόνος των Κεφαλοβρυσιτών και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι μνησιπήμων πόνος, είναι πόνος αδικαίωτος και ατελείωτος. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις εκφράσεις οδύνης από τα γερμανικό κράτος, η απαίτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτη. Οι 22 συντοπίτες μας που χάθηκαν τόσο άδοξα εκείνη την αποφράδα ημέρα, είναι εδώ, παρόντες. Ποτέ πια ναζισμός, ποτέ πια φασισμός και κάθε μορφής ολοκληρωτισμός. Είναι καθήκον όλων μας να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτή, λοιπόν, την ιστορική επέτειο μνήμης σκύβουμε το κεφάλι μας στους 22 συντοπίτες μας που χάθηκαν στις 10 Ιουλίου 1943 και δηλώνουμε, για μία ακόμη φορά, την ευθύνη και την υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ».
Στο θέμα των επανορθώσεων αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μάθει να αγωνίζεται όμως ακόμη δεν υπάρχει δικαίωση από το ομόσπονδο γερμανικό κράτος, ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρης Χαντζαρόπουλος υπενθύμισε το ιστορικό διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του Γυμνασίου Πωγωνιανής κ. Ελένη Θεοδώρου που τόνισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης δεν είναι απλά εκδηλώσεις θύμησης αλλά μηχανισμός διαμόρφωσης ταυτότητας.
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο κ. Ευάγγελος Τσίμαρης που βραβεύτηκε από τη βουλευτή κ. Κεφάλα, τη δεύτερη θέση έλαβε ο Γεώργιος Τσίνης που βραβεύτηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και την τρίτη θέση έλαβε ο Νίτας Ανδρέας που βραβεύτηκε από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Καψάλη.
Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η νεοεκλεγείσα βουλευτής της Ν.Δ. Ιωαννίνων κ. Μαρία Κεφάλα, ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιάννης Ντόντης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Πότσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Γκέγκας, ο εντεταλμένος Δ.Σ. κ. Αναστάσιος Γιούνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γρηγόρης Μποτίνης και Νικόλαος Πότσης, οι νεοεκλγεγέντες επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Ιωάννης Νικόπουλος και Σταύρος Ζηκόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Νικόλαος Τζιόγκας, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Κων/νος Μεντής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άμπυρος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου κ. Ευάγγελος Καραμάνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου κ. Καλλιρρόη Γραμμόζη, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και πλήθος κόσμου.
Μετά τη λήξη της τελετής προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου.
{gallery}general/kefalovryso2019{/gallery}