Το 1866 όταν οι κάτοικοι της Γλούστας Θεσπρωτίας (σημερινό Κεφαλοχώρι) και των γύρω συνοικισμών (Γαρδίκι, Βορτόπια και Τζιουμπουκάτικα) εξαιτίας των Τούρκων αγάδων του Φιλιατιού εγκατέλειψαν τον τόπο τους, εγκαταστάθηκαν στο Μαυρονόρος.
Το όνομά του μαρτυρεί και την άγρια φυσική του ομορφιά. Πλούσια άγρια βλάστηση δάσους σε σκούρο χρώμα του κυπαρισσιού και του ελάτου. Πέτρινα σπίτια, παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα του κάμπου, ιδίως από το παλιό χωριό το οποίο λεηλατήθηκε από τους Αλβανούς και οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στον νέο οικισμό, μετά το 1960 συνεχίζοντας την προσφυγική μοίρα των γενεών που το ίδρυσαν.
Το παλαιό χωριό Μαυρονόρος είναι κτισμένο στο όρος Κασιδιάρη. Μπροστά και κάτω χαμηλά ο κάμπος του Άνω Καλαμά και στο βάθος οι πηγές του. Απέναντι ο Παρακάλαμος, η Χρυσόρραχη, η Βελλά και ο λόφος του Σωσίνου. Ο οικισμός δεν κατοικείται μετά την ίδρυση του νέου οικισμού, έχει διατηρήσει όμως ανέπαφη την παραδοσιακή εικόνα χωρίς νέες παρεμβάσεις, παρά τη φθορά των κτισμάτων του. Για το λόγο αυτό πολλοί τουρίστες από όλη την Ελλάδα καθώς και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οικισμό, ως χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακού οικισμού.