Δελτίο Τύπου για τη ληστεία και το βαρύ τραυματισμό συγχωριανού μας
Κεράσοβο Πωγωνίου, Κυριακή 9 Αυγούστου του 2009: γύρω στις δέκα το βράδυ, δύο άγνωστοι, πιθανόν αλλοδαποί, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο σπίτι του ηλικιωμένου μόνιμου κατοίκου του ακριτικού Κερασόβου Πωγωνίου Ανδρέα Μ. Λεβέντη οπλισμένοι με μαχαίρια. Αφού ακινητοποίησαν και έδεσαν τον ίδιο και τη σύζυγό του Πανωραία, κατάφεραν με απειλές να τους αποσπάσουν όσα χρήματα είχαν εκείνη την ώρα στο σπίτι, καθώς και το κυνηγετικό όπλο τους. Κατόπιν τους κλείδωσαν δεμένους μέσα στο λουτρό και απομακρύνθηκαν, χωρίς να ενοχληθούν από κανέναν!!!!
Κεράσοβο Πωγωνίου, Δευτέρα 1η Μαΐου 2017: νωρίς το πρωί, συγχωριανοί που αναζητούν τον ενενηντάχρονο πλέον Ανδρέα Μ. Λεβέντη, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και ένα εικοσιτετράωρο, βρίσκουν το σπίτι του αναστατωμένο και τον ίδιο αιμόφυρτο στο πάτωμα. Αμέσως ειδοποιούν το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία, οι οποίοι σπεύδουν επιτόπου. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, το άτυχο θύμα μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπου νοσηλεύεται ως σήμερα… Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή, καθώς υπέστη κρανιογκεφαλική κάκωση. Μάλλον χτυπήθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας από αγνώστους, οι οποίοι στη συνέχεια τον λήστεψαν και απομακρύνθηκαν ανενόχλητοι για μια ακόμα φορά, παραμένοντας μέχρι στιγμής ασύλληπτοι…
Πέρα από τον αποτροπιασμό για το φοβερό αυτό συμβάν και την αυτονόητη έκφραση συμπαράστασης τόσο στον άτυχο συγχωριανό μας, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για τη ζωή και την υγεία του, όσο και στους οικείους του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου, οι απανταχού Κερασοβίτες και φίλοι του ακριτικού Κερασόβου Πωγωνίου εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους προς κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο διότι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών αλλά επιδείνωσαν με διάφορους τρόπους το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι λιγοστοί ακρίτες κάτοικοι του Πωγωνίου:
- Μείωσε την ήδη μειωμένη στρατιωτική θητεία από ένα χρόνο στους εννιά μήνες, έκλεισε φυλάκια και ελάττωσε τη στελέχωση των ταγμάτων προκάλυψης της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Παράλληλα, η ιστορική VIII Μεραρχία Ηπείρου υποβιβάστηκε ουσιαστικά σε ταξιαρχία.
- Εξομοίωσε ουσιαστικά τους συνοριοφύλακες με τους υπόλοιπους αστυνομικούς και, ενώ είχαν προσληφθεί σε πολλές περιπτώσεις αποκλειστικά για την επάνδρωση παραμεθόριων υπηρεσιών, πολλοί από αυτούς κατέληξαν να στελεχώνουν αστυνομικά τμήματα αστικών κέντρων ή να αποσπώνται περιοδικά στο Νομό Έβρου και στα νησιά για να καλύψουν εκεί ανάγκες. Έτσι οι περιπολίες της συνοριοφυλακής στα χωριά μας περιορίστηκαν πολύ.
- Έκλεισε Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, όπως αυτό της Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου, ενώ συζητά το ίδιο και για εκείνο στο χωριό Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου.
- Υποσχέθηκε ενίσχυση των υποδομών της τοπικής αστυνομίας με θερμικές κάμερες, την οποία δεν υλοποίησε ποτέ. Αντίθετα, πολλά από τα οχήματα των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων αδυνατούν να κινηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών.
Παρά τα πολλά περιστατικά πους σημειώθηκαν στο μεσοδιάστημα τόσο στο μικρό χωριό μας (ενδεικτικά αναφέρουμε κλοπές και καταστροφές αυτοκινήτων το 2009 και το 2013, επανειλημμένες διαρρήξεις και απόπειρες διαρρήξεων σπιτιών και Ιερών Ναών, τελευταία στις οικίες Αθανασίου Γ. Στράτου και Χαράλαμπου Δημ. Λιάγκου, και την πρόσφατη, αποτυχημένη ευτυχώς, απόπειρα ληστείας σε βάρος των συγχωριανών μας Ηλία και Αικατερίνης Δρούμπουλα πριν λίγους μήνες) όσο και στην υπόλοιπη επαρχία μας, στα διαρκή αιτήματα των κατοίκων τόσο μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και μέσω των φορέων της ηπειρώτικης αποδημίας (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, Ομοσπονδία Πωγωνησίων, Αδελφότητες και Τοπικοί Σύλλογοι) ουσιαστικά κωφεύει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη ημερίδα για την ασφάλεια στην Αθήνα (Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017), η οποία συνδιοργανώθηκε από τις Ομοσπονδίες Αδελφοτήτων Πωγωνίου, Καλαμά, Κόνιτσας και Μουργκάνας, ειπώθηκε από επίσημα χείλη ότι η εγκληματικότητα στο Πωγώνι είναι μικρότερη από άλλες περιοχές, όπως λ.χ. η … πόλη των Ιωαννίνων. Να ενημερώσουμε τους κυρίους αυτούς ότι ένας μικρός Δήμος των 5.000 κατοίκων και μια πόλη των 100.000 κατοίκων δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη, η φύση και η επικινδυνότητα του διασυνοριακού εγκλήματος στο Πωγώνι είναι διαφορετικές σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και ο ψυχολογικός, οικονομικός και ενδεχομένως εθνικός αντίκτυπός του είναι πολύ μεγαλύτερος. Συχνά η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της απομόνωσης και της εγκατάλειψης που νιώθουν οι ηλικιωμένοι συνήθως κάτοικοι των χωριών μας, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές ενός οργανωμένου κράτους, όπως η υγεία και η ασφάλεια. Παράλληλα, τέτοια συμβάντα κάνουν πολλούς να φοβούνται να διαμείνουν για ημέρες στα χωριά τους, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι εθνική ανάγκη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της διαθέτοντας την απαραίτητη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη για την ασφάλεια του Πωγωνίου, γιατί «οι καιροί ου μενετοί».
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου,
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλειος Αθ. Στράτος Στυλιανός Δημ. Λιάγκος