Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες έλληνες και ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.1 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (Π.Δ.26/2012), οι νέοι εκλογείς που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο), περιλαμβάνονται αυτεπάγγελτα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι δήμοι, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Οι νέοι εκλογείς (17 ετών) μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Επειδή όμως, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι της Α΄ αναθεώρησης (δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου) που συμπεριλαμβάνουν τους νέους εκλογείς, θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Απριλίου 2019, οι εν λόγω εκλογείς δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, δεδομένου ότι το όνομά τους δεν είναι καταχωρημένο ακόμη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι διαθέσιμοι μέσω του διαδικτύου.
Για την απρόσκοπτη συμμετοχή των νέων ετεροδημοτών εκλογέων στην εκλογική
διαδικασία, το Υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνει την παρακάτω ειδική διαδικασία:
1. Μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.ΕΣ. (www.ypes.gr) στο μενού «Εκλογές» θα αναρτηθεί εικονίδιο «ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ 17 ετών». Από εκεί θα αναζητείται και θα συμπληρώνεται η ειδική αίτηση – δήλωση του νέου εκλογέα με τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου. Αυτό γίνεται με την ενεργοποίηση του ειδικού συνδέσμου «Συμπλήρωση Αίτησης Ετεροδημότη – μόνο για Γεννηθέντες 2002». Εκεί συμπληρώνονται υποχρεωτικά: τα στοιχεία εγγραφής στα δημοτολόγια : Φύλο, Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Ημ/νία Γέννησης, Νομός εγγραφής, Δήμος εγγραφής και Αρ. Δημοτολογίου, τα στοιχεία διαμονής / κατοικίας : Νομός, Δήμος και πλήρη δ/νση κατοικίας με οδό, αριθμό και Τ.Κ.. Προαιρετικά μπορεί να συμπληρωθεί το Δημοτικό Διαμέρισμα και ο Συνοικισμός του τόπου διαμονής / κατοικίας. Εκτός από τα προηγούμενα υποχρεωτικά στοιχεία, θεωρείται απαραίτητη και η συμπλήρωση του αριθμού τηλεφώνου του νέου εκλογέα ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του, αν αυτό απαιτηθεί.
2. Εκτυπώνεται η αίτηση εις τριπλούν μέσω του συστήματος.
3. Το ένα αντίγραφο δίδεται στον ενδιαφερόμενο, ενώ τα λοιπά δύο αντίγραφα τηρούνται από τον Δήμο (ή αποστέλλονται στον Δήμο μέσω ΚΕΠ). Ο Δήμος θα πρέπει να συμπληρώσει στα δύο αντίγραφα τον κωδικό κα την ονομασία του εκλογικού διαμερίσματος, στο οποίο εντάσσει τον εκλογέα, βάσει των στοιχείων διαμονής του. Το ένα από τα δύο αυτά αντίγραφα θα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά ή με fax (2131361167) στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, το αργότερο μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί στους ενδιαφερόμενους νέους εκλογείς – νέους
ετεροδημότες να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω του «μάθε που ψηφίζεις», περίπου στα μέσα Απριλίου.
Προϋπόθεση για την ένταξη του νέου εκλογέα στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών αποτελεί η εγγραφή του μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 (Α’ Αναθεώρηση 2019) στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος.
Τέλος, η Διεύθυνση Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων του Υπουργείου Διοικητικής
Ανασυγκρότησης, παρακαλείται για την αυθημερόν κοινοποίηση του παρόντος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας.