Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η εξελισσόμενη πανδημία, το πρωί του Σαββάτου 14 Αυγούστου του 2021 τιμήθηκε για μια ακόμα χρονιά στο Κεράσοβο με την αρμόζουσα ευπρέπεια αλλά και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα πριν από εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια, το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Άλλωστε, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η περιοχή αυτή ανακηρύχθηκε επίσημα «Ιστορικός Τόπος», ενώ από τον Οκτώβριο του 2014, μετά από αγώνες χρόνων, το Κεράσοβο εντάχθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία στα «Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας».
Η όλη τελετή άρχισε νωρίς το πρωί με την καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιοανής και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ανέβηκε μαζί με τους ιερείς στον τόπο του μαρτυρίου των συγχωριανών μας οδηγούμενος από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου Θεόδωρο Π. Τζαβέλλα και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου. Τους συνόδευσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος και άλλοι Κερασοβίτες και πωγωνήσιοι. Εκεί, στην είσοδο της σπηλιάς, άναψαν το καντήλι στο εικονοστάσι και ο Σεβασμιότατος έψαλε ένα τρισάγιο στη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν τότε.
Ύστερα ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου για τη συνέχεια της τελετής. Στο χαιρετισμό τους, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα και ο πρώην υπουργός Αντώνιος Φούσας αναφέρθηκαν στην ανάγκη της διαρκούς υπόμνησης της θυσίας των θυμάτων, για την ελευθερία της πατρίδας, παράλληλα όμως υπενθυμίζοντας παράλληλα και ότι τα αιτήματα της χώρας και των απογόνων των θυμάτων για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ενεργά στο διηνεκές. Την κεντρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, παρουσιάζοντας το χρονικό της 15ης Αυγούστου του 1944 στο χωριό και αναφερόμενος στις συνθήκες και προκλήσεις του σήμερα για την πατρίδα. «Η κληρονομιά των 28 θυμάτων του Κερασόβου και τόσων άλλων σε όλη την Ήπειρο και στη χώρα είναι, να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα αυτά. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δε μπορεί να έχει μέλλον. Και σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους, όπως η πανδημία, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα ξεπεράσουμε όμως και αυτές τις δυσκολίες, με τα οικονομικά εργαλεία που υπάρχουν από την Ευρώπη, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να κάνουμε συντονισμένα βήματα», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του Ηρώου, όπου τελέστηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο τέως βουλευτής και υπουργός κύριος Αντώνιος Φούσσας, ο αντισυνταγματάρχης πεζικού κύριος Φώτσης Ανδρέας, Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Καλπακίου, ως εκπρόσωπος του Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας Ηπείρου, ο Αστυνόμος κύριος Κολιός Χριστόφορος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων Βήσσανης, Βασιλικού (Αναστασία Χρήστου), Κρυονερίου (Κωνσταντίνος Φετάνης), Στρατίνιστας (Ευάγγελος Καράς), Ξηροβάλτου (Χρήστος Παππάς), Ψηλοκάστρου (Ελευθέριος Παύλου) και ο Κώστας Μάτσας, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ηπειρωτών Πειραιά.
Όταν ολοκληρώθηκε η τελετή προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα στους παραβρισκόμενους στο παραδοσιακό καφενείο του Κερασόβου, με μέριμνα της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου, όπου έλαβαν χώρα εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλάχτηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Επιπλέον, ιερέας έριξε τρισάγιο στην ιστορική οικία της οικογένειας Κολλυμάντζου, η οποία ξεκληρίστηκε κατά την καταστροφή του Κερασόβου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσε το πνευματικό κέντρο του χωριού αλλά και έκθεση φωτογραφίας από τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης προσελκύοντας το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών.