Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία του Δ.Σ. κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. και προτού συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ζητά από το Δ.Σ. να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση, πριν από τα θέματα που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη, και για το ανωτέρω θέμα, το οποίο πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ντόντης Ιωάννης, ως κατεπείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ. 4 του Δ.Κ.Κ και του άρθρου 7 του Ν. 3852/2010.
Το Δ.Σ. μετά και τη συναίνεση του Δημάρχου, ομόφωνα αποφασίζει να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση και για το ανωτέρω θέμα, ως κατεπείγον.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος δίνει το λόγο στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ντόντη Ιωάννη, για την εισήγηση του θέματος αυτού.
Ο κ. Ντόντης Ιωάννης αναφέρει τα εξής:
«Ο τόπος μας, ο οποίος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Χώρας και συνορεύει με την Αλβανία, χρήζει καλύτερης και σοβαρότερης αντιμετώπισης από την Πολιτεία και τους Κρατικούς φορείς. Ένας τόπος γεμάτος ομορφιές, με απίστευτη αυθεντικότητα σε κάθε βήμα και χώρο, με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο. Μια περιοχή, φημισμένη άλλοτε για την ευημερούσα κτηνοτροφία και γεωργία της. Μια περιοχή με ιδιαιτερότητες, με ξεχωριστή αυτονομία και ποιότητα των τόπων, που θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομικό διασυνοριακό κέντρο με ποικίλες επενδυτικές δραστηριότητες στο πρόσφορο έδαφός της.
Για τον τόπο μας, το Πωγώνι μας, η Παράταξή μας επιδιώκει να διασφαλίσει ένα σταθερό μέλλον μέσα από την δημιουργία μίας ουσιαστικής και δυναμικής ανάπτυξης στην περιοχή. Στεκόμαστε αποφασιστικά θετικοί στην στήριξη κάθε υγιούς και ξεκάθαρης πρωτοβουλίας, κάθε πολιτικής που θα μας καταστήσει ανταγωνιστικούς και θα δώσει θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας.
Συγκεκριμένα, το Πωγώνι μας έχει ανάγκη από αναπτυξιακές δομές και επενδυτικές δραστηριότητες που θα το αναβαθμίσουν οικονομικά και κοινωνικά και θα επιφέρουν οφέλη στο Κράτος. Υπάρχει ανάγκη κυρίως από υπαρκτές λύσεις που θα δώσουν μία άλλη προοπτική και θα ικανοποιούν τις τοπικές ανάγκες.
Συνεπώς, η δημιουργία των ΕΟΖ ως ένα μέτρο άμεσης δράσης για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τοπική ανάπτυξη είναι ένα μέτρο που πιθανότατα θα συμβάλλει στην διέξοδο από αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η κοινωνία μας.
Για μας η υπεράσπιση του εθνικού και τοπικού συμφέροντος, η επιλογή του αποτελεσματικού και του ωφέλιμου για την κοινωνία μας, πρέπει να αποτελεί γνώμονα των αποφάσεών μας. Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε και να δειλιάσουμε μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας για λόγους σκοπιμοτήτων και μικροεπιδιώξεων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, είτε συνηγορούσε η Ε.Ε. είτε όχι στην δημιουργία ΕΟΖ εντός των χωρών της Ένωσης και ειδικότερα στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι ότι βλέπουμε και αισθανόμαστε την επίδρασή τους, καθώς σαν τέτοιες λειτουργούν ολόκληρες χώρες γειτονικές (Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία).
Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ήδη έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν μετεγκατασταθεί εκεί.
Δεν είναι λίγοι οι συνδημότες μας που πάνε για τα ψώνια τους στο Αργυρόκαστρο, οι Φλωρινιώτες στα Μπίτολα, σχολεία της Μακεδονίας που κάνουν ημερήσιες εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας ή της Σερβίας και πάει λέγοντας.
Ακόμη είναι γνωστό ότι ολόκληρες χώρες όπως και η δική μας λειτουργούν ως ΕΟΖ για τους πλουσιότερους εταίρους μας στην Ε.Ε. Αυτή η θεώρηση εξηγεί το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που θέλουν να κάνουν έδρα τμημάτων στην Ελλάδα και μέσω διαδικτύου να δραστηριοποιούνται παγκόσμια.
Γνωρίζουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα από πολλά έτη πριν π.χ. το service των εταιρικών λογισμικών μπορεί ας πούμε να γίνεται on line από το Πακιστάν. Αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, ακόμη και εντός χωρών της Ε.Ε., καθώς Νομισματική Ένωση δεν σημαίνει και εξίσωση στις εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα. Απόδειξη είναι τα Μνημόνια που υπογράφονται και καταργούν ή καταπατούν εργασιακά δικαιώματα.
Γνωρίζουμε επίσης ότι και χωρίς ΕΟΖ, πολλές εταιρείες μέσω Νόμιμης δημιουργίας offshore δεν φορολογούνται στην Ελλάδα αν και εδώ δραστηριοποιούνται.
Ας μην κλείνουμε λοιπόν τα μάτια μας, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, η κρίση είναι συστημική. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει!
Και μέχρι αυτό το σύστημα να αλλάξει και πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την αλλαγή, δικαιούμαστε εμείς να δαιμονοποιούμε καταστάσεις και να απέχουμε από την πραγματικότητα?
Εμείς συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να μπούμε στην Διαβούλευση για τις ΕΟΖ, έχοντας πάντα υπόψη ξεκάθαρες συλλογικές θέσεις, θέσεις που θα διασφαλίζουν το κοινό καλό όλων, θα διασφαλίζουν το συμφέρον του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το που και με ποιο τρόπο πρέπει να συστήσουμε κάποιες ΕΟΖ πρέπει εμείς να το αποφασίσουμε και όχι άλλοι.
Πρέπει να διαλέξουμε τις ενέργειες και τις προτάσεις που συμφέρουν τον τόπο μας και αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην εφαρμογή τους.
Άρα, κυρίαρχη προτεραιότητα για όλους μας είναι να δούμε ποια είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Πρέπει δηλ. να δούμε, να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε το μοντέλο τοπικής ανάπτυξης που εμείς θέλουμε για την περιοχή μας αξιοποιώντας στο έπακρο τον τεράστιο φυσικό πλούτο, τα εδάφη και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, με μία ολοκληρωμένη στρατηγική πρόταση ανάπτυξης σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος.
Διότι, πιστεύουμε βαθιά μέσα μας ότι η πολιτική πρέπει να σχεδιάζεται και να προλαμβάνει. Τότε μόνο η επιτυχία είναι σίγουρη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου και των πολιτών.
Εμείς πιστεύουμε πως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αποτελούν ευκαιρία για την περιοχή λειτουργίας τους και την εθνική οικονομία γενικότερα με την προϋπόθεση ότι:
θα διασφαλιστεί ο σωστός σχεδιασμός τους, η καλή οργάνωση του τρόπου λειτουργίας τους και μία αποτελεσματική διοίκηση.
Πρέπει δηλαδή να συμφωνήσουμε πως:
Α. Η θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΟΖ να γίνει μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς φορείς. Η διαδικασία να είναι απόλυτα διαφανής. Καμία απόφαση δεν μπορεί να είναι ειλημμένη και ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Β. Η χωρική έκταση των ΕΟΖ να αποτελεί ένα ενιαίο και δυναμικό σύνολο. Σε ότι μας αφορά η Περιφέρεια Ηπείρου, θεωρούμε ότι θα πρέπει, να αναγνωριστεί ως ενιαίος αναπτυξιακός χώρος, καθώς όλες οι παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου προσφέρονται για ΕΟΖ.
Γ. Η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και η προστασία της περιβαλλοντικής αειφορίας στις ΕΟΖ, να ανταποκρίνονται και να είναι σύμφωνες με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ειδικότερες θέσεις μας είναι οι εξής:
1. Το Κράτος στα πλαίσια των στρατηγικών περιφερειακών του πολιτικών θα πρέπει να είναι ο άμεσος χρηματοδότης με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με τη συνεχή έγκριση της Ε.Ε., με σκοπό να στηρίξει πραγματικά και ουσιαστικά την περιοχή μας, προσελκύοντας επενδύσεις εξαγωγικού προσανατολισμού και υψηλής τεχνολογίας και κατά δεύτερον, δημιουργώντας νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που θα δώσουν οικονομική ανάσα στους άνεργους συμπολίτες μας.
2. Στην σύνθεση της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ να προβλέπεται η συμμετοχή με 51% των Κρατικών φορέων με την απαραίτητη συμμετοχή του Δήμου. Μία τέτοια σύνθεση διασφαλίζει την εφαρμογή της ισχύουσας Νομοθεσίας, για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, τα αδικήματα.
Εδώ θα πρέπει κανείς να επισημάνει ότι, η διάρκεια της ΕΟΖ έχει ημερομηνία λήξης. Εμείς θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ως απαράβατο όρο ότι η συνέχιση της λειτουργίας της μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους ως προς την σύνθεση της Διοίκησης.
Δεν πρέπει να δεχτούμε προτάσεις που οδηγούν την ΕΟΖ στο χρηματιστήριο, και μελλοντικά ίσως ως χώρο εκτός Εθνικής Κυριαρχίας.
3. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ζωνών (που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να συζητάμε για Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες), πρέπει να περιλαμβάνει καθαρές στοχεύσεις και σκοπούς που να εξυπηρετεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο:
Να αποκλείσουμε επενδύσεις με περιβαλλοντικές επιπτώσεις και με επιπτώσεις στην αλλοίωση της ταυτότητας της περιοχής μας. Άρα, να υπάρξει δυνατότητα:
Α. να προσδιορίζεται το είδος των επενδύσεων που θέλουμε να φέρουμε για να εξυπηρετήσουμε το στόχο της ανάκαμψης ή της αύξησης της απασχόλησης και των εξαγωγών,
Β. να περιγράφονται κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων,
Γ. να περιγράφονται απαγορεύσεις για επικίνδυνες δραστηριότητες,
Δ. να προσδιορίζονται ρήτρες ανάκλησης αδειών επιχειρήσεων.
4. Αυτονόητος είναι ο σεβασμός της περιβαλλοντικής αειφορίας. Το περιβάλλον της περιοχής μας, είναι πλούτος αμύθητος και ως τέτοιος πρέπει να αξιοποιηθεί και να περιφρουρηθεί από τυχόν λανθασμένες αποφάσεις.
5. Απορρίπτουμε εφαρμογές ειδικών εργασιακών σχέσεων που θα ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα ως κίνητρα επενδύσεων. Να ισχύσει το εργασιακό καθεστώς αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια.
Η Περιφέρειά μας δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος της μαύρης ή υποαμοιβόμενης εργασίας.
6. Να στηριχθούν πολιτικές ενθάρρυνσης επενδύσεων με κατεύθυνση την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και του φυσικού πλούτου (βάσει όσων προέβλεπε ο προηγούμενος Αναπτυξιακός Νόμος για την Δ Ζώνη).
7. Να μην στηρίξουμε τις Θεματικές ΕΟΖ σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν. Μπορούν όμως προιόντα του πρωτογενούς τομέα να μεταφερθούν σε παραμεθόριες και επιμεθόριες ΕΟΖ και να τυποποιηθούν εκεί προς εξαγωγή.
8. Συμφωνούμε για κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης, για διευκόλυνση και απλοποίηση διαδικασιών, και για κρατική επιχορήγηση αρκεί τα χαρακτηριστικά να είναι ενιαία για ολόκληρη την ΕΟΖ.
9. Να αντιμετωπίζονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και άνισης μεταχείρισης ομοειδών επιχειρήσεων εντός και εκτός ΕΟΖ αλλά και ο κίνδυνος αποκλεισμού ανάπτυξης της ελληνικής εκτός ΕΟΖ επιχειρηματικότητας σε τομείς οι οποίοι «φιλοξενούνται» στην ΕΟΖ».
10. Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση ώστε από το ποσοστό των κερδών, μέρος τους να αποδίδεται στον Δήμο και στην Περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.
11. Να υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση πρόσληψης προσωπικού από την τοπική κοινωνία. Το εργατικό δυναμικό στην πλειοψηφία του θα πρέπει να απαρτίζεται από το τοπικό πληθυσμό και κατά πολύ λιγότερο από πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απαραιτήτως θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα Νομιμότητας παραμονής στην χώρα. πρώτιστη ανάγκη είναι η απασχόληση των ανέργων πολιτών του τόπου μας. »
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο για να αναπτύξει τις θέσεις του πάνω στο θέμα αυτό.
Ο Δήμαρχος αναφέρει τα εξής:
«Είναι πράγματι μία ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, κάτω και μέσα από τις οποίες θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε θετικά τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών και ειδικότερα στην περιοχή μας.
Αυτή η συζήτηση μπήκε στο τραπέζι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για ανάπτυξη, μέσω προσελκύσεως επενδύσεων.
Το Πωγώνι, μία περιοχή παραμεθόρια με μεγάλο δείκτη ανεργίας, με συρρίκνωση του πληθυσμού και μετανάστευση, ακριβώς λόγω της αδυναμίας για απασχόληση, με προβλήματα βασικών υποδομών, έχει ανάγκη για διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για ανάπτυξη, για μείωση της ανεργίας και κυρίως για το ζωντάνεμα της περιοχής και επιστροφής των νέων στην περιοχή μας. Σ’ αυτή τη βάση είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε όλα τα οικονομικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι θα μπορούσε να γίνεται συζήτηση, όχι με τον όρο ΕΟΖ, αλλά ως ειδικά κίνητρα παραμεθόριας περιοχής, ως αναπτυξιακός νόμος με ειδικούς όρους για την περιοχή ή όπως αλλιώς θα ονομάζονταν, ώστε να μην προκαλεί τόσες συζητήσεις ή αντιδράσεις, με όσα λέγονται ή ακούγονται μέχρι σήμερα.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας και αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο.
Βέβαια ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν θα γίνει πρόταση από την Ελληνική Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθορισμό ΕΟΖ στην Ελλάδα, εάν στην πρόταση αυτή θα περιλαμβάνεται η Ήπειρος και εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει τελικά ΕΟΖ στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, ώστε εάν από την τεχνική έκθεση που αναθέσαμε, φαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τότε θα κάνουμε την πρόταση.
Στην εταιρεία που θα κάνει την τεχνική έκθεση – προμελέτη αυτή, θα δοθούν από εμάς οι κατευθύνσεις, για το τι θέλουμε και οι όροι και οι προϋποθέσεις όπως συζητούνται απόψε θα αποτελούν για μας τις «κόκκινες γραμμές» για την υποβολή ή όχι πρότασης για ΕΟΖ.
Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με πολλά θέματα, αλλά κυρίως με τα εξής:
Α. Προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένο ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές επιχειρήσεις ρυπογόνες και επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Αυτό το θέμα το βάζουμε πρώτο, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι η περιοχή μας βασίζεται για την ανάπτυξή της στο περιβάλλον, στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, στην προστασία των ποταμών και του υδάτινου υπέργειου και υπόγειου ορίζοντα και την προστασία γενικώς της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής μας.
Β. Θα ισχύσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία και ισχύουν σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Αυτό θα πρέπει να καθορίζεται όχι με βάση τις διαβεβαιώσεις των υπουργών ή των υπεύθυνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να προβλέπονται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα και να καλύπτονται επακριβώς και χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» από την Ελληνική Νομοθεσία.
Γ. Οι εργαζόμενοι θα είναι Έλληνες υπήκοοι της ευρύτερης περιοχής.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν γίνεται σε καμία περίπτωση δεκτό αυτό που συζητιέται με πρόσληψη ξένων εργαζομένων ή περισσότερο των λαθρομεταναστών, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.
Δ. Να υπάρχει συμμετοχή του Δήμου στο Εταιρικό σχήμα διοίκησης της ΕΟΖ, όπως προβλέπεται μαζί με την περιφέρεια και σε ποσοστό 51% .
Αυτό θα διασφαλίζει τους όρους ένταξη και λειτουργίας των επιχειρήσεων εντός ΕΟΖ και την αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων για κάθε θέμα. Το δικαίωμα συμμετοχής του Δήμου στο εταιρικό σχήμα διοίκησης ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Δήμος Πωγωνίου θα παραχωρήσει τη συγκεκριμένη έκταση.
Οι παραπάνω βασικές αρχές είναι όροι απαράβατοι και αποτελούν ένα βασικό πλαίσιο συζήτησης και κατεύθυνσης για το ποια ΕΟΖ θέλουμε και εάν τελικά το βασικό κίνητρό μας και η βασική επιδίωξή μας για μείωση της ανεργίας για δυνατότητα να επανέλθουν νέοι και να εγκατασταθούν ξανά στα χωριά μας, εξυπηρετείται από την συγκεκριμένη πρόταση. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συζητάμε για ΕΟΖ που έχουν σχέση με τις υπάρχουσες και δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες, όπως Κίνα, Κορέα κ.τ.λ.
Μιλάμε για ΕΟΖ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνθήκες Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος ότι πρόκειται να αποφασίσουμε θα γίνει από όλους τους Πωγωνησίους με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση που σύντομα θα ξεκινήσει μετά από τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης – πρότασης για την ΕΟΖ που αποφασίσαμε να συντάξει ο Δήμος Πωγωνίου μαζί με την ΠΕΔ Ηπείρου και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Ο Μεντής Χρήστος, αναφέρει τα εξής:
«Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε τοποθετηθεί αρκετές φορές και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τη δημιουργία ΕΟΖ. Η δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή μας, ανάπτυξη για το καλό των εργαζομένων, για το καλό του λαού μας, αλλά αντίθετα, θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Οι μισθοί των εργαζομένων δεν θα φτάνουν ούτε τα διακόσια (200) ευρώ, δεν θα εφαρμόζεται καμία εργατική νομοθεσία, δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος στο χώρο ( εργασιακά, περιβάλλοντος, αποθήκευσης). Τα προϊόντα που θα παράγονται θα έχουν φορολογική ασυδοσία, αφού θα φορολογούνται μέχρι 10%, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, στις πάνω από 3.000 τέτοιες ζώνες που υπάρχουν ανά τον κόσμο, π.χ. Πολωνία, Σκόπια κ.λ.π. Θα είναι «κράτος εν κράτει» των επιχειρηματιών.
Όπως είπαν και οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που μας «αγαπάν πολύ», «τους πονάει η καρδιά τους για μας» – η Ελλάδα για να αναπτυχτεί, χρειάζεται ειδικές οικονομικές ζώνες (ΕΟΖ), που όμως αυτές θα διέπονται από ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το διεθνές περιβάλλον της χώρας, δηλαδή, διαλέξτε κύριοι, μισθούς Αλβανίας, Σκοπίων, Βουλγαρίας, Τουρκίας…..
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία ΕΟΖ.
Σε αυτή την περίοδο κρίσης και εξαθλίωσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, που βιώνει κάθε λαϊκή οικογένεια από τις πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και οι οποίες έχουν ονοματεπώνυμο, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και τώρα μαζί και η ΔΗΜ. ΑΡ., από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ., καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να μην ξεγελαστούν από τα δήθεν «δώρα» που θα φέρουν. Τους καλούμε να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν. Οι ΕΟΖ γίνονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου! Θέλουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της Ευρώπης να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις τους κοντά στα κέντρα τους, από την Ινδία, Κίνα κ.λ.π., με τους εκεί εργασιακούς όρους (οδηγία Μπορχενστάιν).
Ακούμε τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από την αντιπολίτευση, να γίνει η ΕΟΖ και ότι ο Δήμος Πωγωνίου θα βάλει όρους στη λειτουργία. Αν είναι δυνατόν!!!!!!!!!!!!! , τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι έχουμε εργαζόμενους στην περιοχή μας, καταστρατηγούνται εργατικά δικαιώματα και ο Δήμος δεν παρεμβαίνει, γιατί δεν μπορεί, όπως λένε, και θα βάλει όρους στην ΕΟΖ!!!
Όμως, δεν μας εκπλήσσει η τοποθέτησή τους αυτή, αφού διέπονται από την ίδια πολιτική αντίληψη και πρακτική, που έχουν τα κόμματα εξουσίας που τους στηρίζουν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου θα φέρει σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Το καλούμε να αναθεωρήσει τη στάση του και να αγωνιστεί μαζί με το λαό ενάντια στη δημιουργία ΕΟΖ, ενάντια σ΄ αυτή την πολιτική της πείνας και της εξαθλίωσης.
Καλούμε τους εργαζόμενους, καλούμε τους κατοίκους της περιοχής, να πούνε «όχι» στην ΕΟΖ και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της, που δεν έχει μέλλον γι αυτούς και τα παιδιά τους.»
Ο Φωτίου Αθανάσιος, αναφέρει ότι ο ίδιος ατομικά, είναι κατά της Ε.Ο.Ζ. στο Δήμο Πωγωνίου.
Ο Ντάλλας Ιωάννης, αναφέρει ότι έχει ένσταση με το θέμα της φοροδιαφυγής με την ΕΟΖ και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί καλύτερα.
Ο Πορίκης Ηλίας, αναφέρει ότι τον κάλυψε ο κ. Φωτίου και ότι το θέμα αυτό πρέπει να διερευνηθεί.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ. Λαμπρίδης και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και της Ένωσης Βασιλικιωτών κ. Χρήστου, οι οποίοι παρίσταντο στη συνεδρίαση και δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με τη δημιουργία ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου και ανέπτυξαν τις θέσεις τους.
Τέλος το λόγο πήραν και ορισμένοι από τους παριστάμενους δημότες οι οποίοι ανάπτυξαν τις θέσεις τους πάνω σ’ αυτό το θέμα.
Τέλος ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. ν’ αποφασίσει σχετικά.
Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Προέδρου, τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ. και σκέφτηκε νόμιμα, κατά πλειοψηφία, με ψήφους [20] υπέρ και [4] κατά [Ντάλλας Ιωάννης, Φωτίου Αθανάσιος, Πορίκης Ηλίας και Μεντής Χρήστος]
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Εγκρίνει τις προτάσεις όπως διατυπώθηκαν ανωτέρω, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ντότη Ιωάννη και όπως συμπληρώθηκαν από το κ. Δήμαρχο Κων/νο Καψάλη, όσο αναφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. [Ειδικής Οικονομικής ζώνης] στο Δήμο Πωγωνίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επανέλθει πάνω στο θέμα αυτό, σε ειδική συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, μετά τη σύνταξη της τεχνικής έκθεσης – προμελέτης για τη διερεύνηση δυνατοτήτων δημιουργίας ΕΟΖ, όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα αυτό και θα αναπτύξουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους, ο Δήμαρχος, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και οι φορείς και Δημότες του Δήμου, που το επιθυμούν.