Ενδιαφέρον για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στα σύνορα με την Αλβανία επιδεικνύει η περιφέρεια Ηπείρου, που αποτελεί τη δεύτερη περιοχή της χώρας, ύστερα από την ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η οποία διερευνά ένα ανάλογο ενδεχόμενο.
Ειδικότερα, στην Ηπειρο προτιμητέα περιοχή για τη λειτουργία ΕΟΖ είναι η παραμεθόριος και εν προκειμένω σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο δήμος Πωγωνίου. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Π. Σελέκος με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη και το δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη.
Διασφαλίσεις
«Η περιφέρεια μετέφερε στο γενικό γραμματέα την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του δήμου Πωγωνίου για τη δημιουργία της ΕΟΖ και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών, που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Ακόμη διευκρινίστηκε ότι, σύμφωνα και με την τοποθέτηση του Επιτρόπου της Ε.Ε. Όλι Ρεν, οι ΕΟΖ δημιουργούνται σε περιοχές, που παρουσιάζουν μεγάλη αναπτυξιακή υποβάθμιση από την κρίση, ενώ δεν μπαίνει ζήτημα υιοθέτησης ειδικών εργασιακών σχέσεων σ’ αυτές.
Μέχρι το Καλοκαίρι, το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το σχέδιο ανάπτυξης ΕΟΖ στην Ελλάδα, το οποίο βέβαια πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε.
Η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υλοποιεί ήδη σχετική μελέτη για την περιοχή της, κατόπιν υπόδειξης από το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα περατωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου και θα εξετάσει τη βιωσιμότητα σύστασης ΕΟΖ στη Θράκη.
Προϋποθέσεις
Όπως αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη της βορειοελλαδικής εταιρείας «Capital Markets Experts S.A.», οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας εγκατάστασης επενδυτών στη Ζώνη μπορούν να αφορούν στο ύψος της επένδυσης, που θα πραγματοποιηθεί, καθώς και στον αριθμό των νέων εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 άτομα. Σε περίπτωση δε, μετεγκατάστασης υφιστάμενης μονάδας, θα πρέπει για να γίνει αυτή δεκτή, να απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που απασχολούσε εκτός ΕΟΖ συν τον κατώτατο αριθμό εργαζομένων, τον οποίο προβλέπει η ένταξη στη Ζώνη.
Αναδημοσίευση απο την ημερησία http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112834082